HIC Tilburg

Categorie
Psychiatrie
Opdrachtgever
GGz Breburg
Jaar
2014
Healing environment
Ja
Stabu Bestek
Ja
HIC, of wel High & Intensive Care, is een nieuw concept voor kortdurende klinische opname in de geestelijke gezondheidszorg. Een gedachtegoed dat door diverse GGZ partners gezamenlijk ontwikkeld is.

High & Intensive Care is een antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen, in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Centraal staat daar in het terugdringen van dwang en drang met de aandacht gericht op het herwinnen van de eigen regie van de cliënt.

Uit het oogpunt van de HIC is healing environment een belangrijk onderdeel. In het ontwerp voor de verbouwing heeft daglicht maximale aandacht gekregen in het ontwerp. Het doel is om de cliënt minder het gevoel van (af) geslotenheid te geven.
Het bestaande gebouw bestaat uit een carré van gangen met aanvankelijk weinig daglicht, de oriëntatie was daardoor slecht en door de donkere materialisatie met schoon metselwerk wanden had het interieur een somber karakter.

 

Op een drietal plekken zijn in de gangen grote daklichten gemaakt en de materialisatie is geheel gewijzigd: de schoon metselwerk wanden zijn gestuct, de donkere linoleum vloeren zijn vervangen door tapijt en de plafonds met zwarte randen zijn vervangen door een modern wit systeemplafond.

 

De toegepaste gangkozijnen en -deuren en vast meubilair zijn uitgevoerd in blank gelakt eiken, een natuurlijke materiaal, wat bijdraagt aan de sfeer van een healing environment.
De afdeling en behandelingsmethode zijn dermate succesvol, dat dit de aandacht heeft gekregen van het dagblad Trouw en RTL Nieuws .