Villa Levensloop – uitbreiding woning Lelystad

Beeld voor oplevering

Levensloopbestendig bouwen is een fenomeen waar wij bij Ooms architecten ons graag mee bezig houden. Voor een familie in Lelystad hebben we de woning levensloopbestendig mogen maken.

Het ontwerp van het exterieur van de de nieuwbouw sluit naadloos aan op de bestaande bouw. De dakrand loopt door en het metselwerk van de bestaande bouw is ook toegepast in de nieuwbouw.
Er is veel glas toegepast voor maximale daglichttoetreding. En voor het uitzicht op de eigen tuin en op het naastgelegen park. De tuin zal worden heringericht door de opdrachtgever, tevens tuinarchitect.

Verduurzaming speelde een belangrijke rol in het ontwerp. De kruipruimte van de bestaande bouw is extra geïsoleerd en al het glas is vervangen door HR ONE glas. In de nieuwbouw is triple glas toegepast. De cv-ketel is vervangen en voorbereid op een hybride warmtepomp.

Op de begane grond is de keuken verplaatst zodat er een badkamer kon worden gebouwd. Een slaapkamer hebben we toegevoegd in de nieuwe aanbouw. Met de maatvoering van alle nieuwe ruimten is rekening gehouden met het eventuele toekomstige gebruik van een rolstoel.

Door de markt omstandigheden was het een grote uitdaging om een geschikte aannemer te vinden met tijd om het project uit te voeren. Het project heeft daardoor ook een langere doorlooptijd dan eerder verwacht. Van eerste schets tot oplevering heeft 2 jaar in beslag genomen.

Naast het ontwerp- en tekenwerk heeft Ooms architecten voor de familie ook de bouw begeleid. In september 2021 hebben we de bouw opgeleverd. Bouwbedrijf Van Pijkeren uit Dalfsen heeft het uitgevoerd.