Seniorenwoningen Woudenberg

Seniorenwoningen Woudenberg

De wijziging van het bestemmingsplan voor de Zegheweg 8A is op 28 oktober 2021 door de gemeenteraad van Woudenberg unaniem akkoord bevonden. Plan voorziet in de grote behoefte in Woudenberg naar seniorenwoningen. Het plan bestaat uit 7 woningen in 3 verschillende types, gestapeld en grondgebonden.

Ontwerp
De bouwmassa bestaat uit de twee gestapelde woningen op de koppen met de 3 grondgebonden seniorenwoningen ertussen. Er ontstaat zo een  interessante compositie en het geheel oogt minder massaal. Het lagere middengedeelte zorgt voor behoud van het uitzicht van het zorggebouw aan de noordzijde.

Het parkeren is voorzien in de parkeergarage. Het maaiveld heeft zo een bijna autovrij,  vriendelijk beeld voor de omgeving en geeft een veilig, overzichtelijk terrein voor de ouder wordende mens.

Alle woningen zijn volledig rolstoeltoegankelijk. De woningen op de eerste verdieping en de parkeergarage zijn toegankelijk door twee liften.

Circulair bouwen
Door de flexibele opzet van de gestapelde woningen kunnen deze per twee worden samengevoegd tot één woning en in de toekomst ook altijd omgekeerd. Dit noemen we adaptief vermogen, een facet van circulair bouwen. Een ander facet is het materiaal gebruik. Door de houten draagconstructie van de woningen wordt de CO2-footprint laag gehouden. Meer over circulair bouwen kunt u hier lezen.

Energieneutraal
De seniorenwoningen in Woudenberg zijn energieneutraal. Volgens berekening is de verwachte opwekking van elektriciteit en warmte gelijk aan de vraag. De hoge isolatiewaarden van vloer, gevel en dak beperken de energievraag. Energie wordt opgewekt door PV-panelen op de zuidgevel en door warmtepompen.